Transpersoonlijke regressietherapie
Wat is regressietherapie?
Regressie betekent teruggaan in de tijd: bij regressietherapie gaan we op zoek naar de oorsprong van een klacht of probleem door terug te gaan in de tijd. Vaak weet je als cliënt zelf niet meer precies waar een probleem, een eigenaardigheid of een vaste overtuiging, begon. Met bepaalde gesprekstechnieken helpt een regressietherapeut je terug te gaan naar die beginervaring, zodat we je probleem bij de wortel kunnen aanpakken.
De therapeut doet dat door je in een lichte trance te brengen, waarbij je volledig bij bewustzijn blijft: je gaat terug in de tijd én je bent je er hetzelfde moment van bewust dat de ervaring niet van nu is. De therapeut helpt je in de sessie om inzicht te krijgen in de ervaring. Door die te herbeleven, ontlaad je de ervaring en daardoor verwerk je ‘m alsnog. Dat maakt dat de ervaring niet langer vermomd als een probleem of klacht in jouw leven aanwezig hoeft te blijven.
Regressietherapie is enorm bevrijdend. Niet alleen kun je vergeten negatieve ervaringen ontladen, je kunt ook vergeten positieve ervaringen en slapende vermogens opnieuw activeren. In de sessies werken we ook met energie: als we tegenkomen dat je energie van een ander hebt overgenomen of je energie bent verloren, kunnen we dat in de sessie herstellen.
Transpersoonlijk
We spreken van transpersoonlijke regressietherapie. Transpersoonlijk betekent ‘voorbij het persoonlijke’ en de Tasso methode vat dat heel breed op: we werken met alle beelden en ervaringen die opkomen vanuit het onderbewuste. We doen dat om de simpele reden dat het de therapie vele malen effectiever en efficiënter maakt: het proces gaat dieper, sneller en de resultaten zijn duurzamer.
De beelden die bovenkomen, kunnen beelden zijn die je niet herkent vanuit je huidige leven en sommigen spreken dan ook van reïncarnatietherapie. Maar je hoeft niet te geloven in ‘vorige levens’ om toch veel baat te hebben bij deze vorm van therapie.
We zijn er niet speciaal op gericht om de oorzaak van een probleem in vorige levens te vinden; de beelden en de ervaringen die bovenkomen bij de cliënt zijn leidend. Dit kunnen ook geestelijke, telepathische of mystieke ervaringen zijn, en ook kunnen we werken met onbelichaamde ervaringen of ervaringen in de zielswereld. Ook kunnen we sessies doen voor een ander als die niet in staat is om zelf de sessie te doen.
Hoe interessant en hoe spectaculair de beelden en ervaringen die bovenkomen soms ook kunnen zijn, we beginnen altijd bij het gewone leven van nu en komen daar ook altijd weer bij uit.
Resultaten
Transpersoonlijke Regressietherapie levert indrukwekkende resultaten op. Het komt regelmatig voor dat cliënten die met andere therapieën niet geholpen konden worden, wel van hun klachten afkomen door regressietherapie.
Aan ‘angst voor water’ kan bijvoorbeeld een ervaring met verdrinking uit een vorig leven ten grondslag liggen. Door je jeugd te analyseren, los je dat niet op. En hoewel je baat kunt hebben bij gedragstherapie, zal dit je niet de opluchting geven die je krijgt als je deze verdrinking alsnog doorleeft, beseft dat die voorbij is en die voor eens en altijd loslaat.
Opsporen, doorleven en loslaten: het maakt dat wij met ons vak geweldige resultaten kunnen boeken.
Ontstaan en ontwikkeling van transpersoonlijke regressietherapie
Dit vak is begonnen met de ontdekking dat mensen onder hypnose hun kinderjaren gedetailleerd konden herbeleven en daarbij ook weer kinderlijk konden worden. Het ging verder dan herinneren, het was herbeleven.
Daarna ontdekte men dat deze herbelevingen heel helend konden zijn en zo werd de hypnotherapie geboren. Suggestieve therapie werd een belangrijk onderdeel daarvan, omdat, als de cliënt in trance is, suggesties heel behulpzaam bleken.
Hypnotherapie en hypnose hebben lang veel twijfel opgeroepen. Het beeld dat mensen van hypnose hebben werd veelal bepaald door hypnoseshows op toneel (die niets met therapie te maken hebben). De angst dat je onder controle kwam van de hypnotiseur, of niet meer uit de trance zou kunnen komen, komen mede daar vandaan.
Een andere reden om te twijfelen aan hypnotische regressies, was dat bij het teruggaan naar de oorzaken van problemen allerlei vreemde zaken gebeurden. Mensen kwamen in kennelijke vorige levens terecht, of ze kwamen als de oorzaak van hun problemen overleden familieleden of huisgeesten tegen. Dat deed denken aan wat gestoord geachte psychiatrische patiënten konden vertellen en dat schrok natuurlijk af.
Ook ervoeren cliënten misbruik als kind, en dat gegeven was lange tijd nog te schokkend. Freud zelf stopte met hypnose vanwege de vele incestervaringen die hij tegenkwam, hij moest vrezen voor het verliezen van zijn registratie als arts.
Toch gingen mensen, behandelaars en cliënten, door met deze praktijken. Deels omdat ze het interessant vonden, maar vooral om de resultaten die ze boekten.
Ontwikkeling
Het vak ontwikkelde zich: het bleek dat regressie-ervaringen ook opgeroepen konden worden zonder hypnotische suggesties. Een lichte trance, soms met visualisatie, bleek genoeg om de cliënt terug te brengen naar de oorsprong van zijn of haar probleem.
Het herhalen van zinnen, het oproepen van emoties en lichaamsgewaarwordingen, directe vragen en suggesties: deze zogenaamde brugmethoden maken, samen met het goed volgen en aansluiten door de therapeut, dat er verrassende en soms ongelofelijke resultaten geboekt kunnen worden.
Het Tasso Instituut
Het Tasso instituut is een in binnen- en buitenland vermaard opleidingsinstituut voor regressietherapeuten en is in 1983 opgericht door Hans ten Dam. Hij heeft bijna veertig jaar ervaring als managementconsultant, coach en trainer.
Hans is auteur van toonaangevende boeken op het gebied van regressietherapie, zoals het uitgebreide studieboek Catharsis, Integratie en Transformatie, en het vermaarde naslagwerk Reïncarnatie: Denkbeelden en Ervaringen. Hans ten Dam staat bekend als een van de pioniers en grondleggers van regressietherapie in Nederland.
Het Tasso Instituut staat bekend om haar directe en krachtige, maar toch subtiele aanpak en om voortdurende vernieuwing, zowel in regressietherapie als in Counseling en Coaching. Tasso biedt ook lichaamsgerichte technieken, zoals het ontshocken na een ongeval of na operaties of de op het lijf gerichte Deep Tissue Memory aanpak.
Docenten van Tasso werken over heel de wereld. Nu de Nederlandse tak van de opleiding opgeheven is, zijn wij blij dat wij met Arutam het werk van Tasso mogen voortzetten en uitbouwen.
Contact
Heeft u vragen of opmerkingen? Vul ons contactformulier in en wij nemen snel contact met u op.